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Anche nei più giovani il consumo di yogurt si associa a una migliore qualità della dieta e a un profilo metabolico più favorevole

31-07-2014

Zhu Y, Wang H, Hollis JH, Jacques PF.
Eur J Nutr. 2014 Jul 18. [Epub ahead of print]

Nelle popolazioni europee (con una maggiore tradizione di consumo di yogurt) chi consuma regolarmente questo alimento si caratterizza, in genere, per un migliore stile alimentare e di vita. I dati relativi a questo studio, raccolti tra il 2003 e il 2006 in bambini e adolescenti (2-18 anni) statunitensi, arruolati nel programma NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), confermano questa osservazione anche nel mondo USA. Correlando le frequenze di consumo settimanale di yogurt con la qualità complessiva dell’alimentazione, e valutando i principali parametri metabolici, i ricercatori hanno infatti rilevato che chi era abituato ad assumere almeno un vasetto di yogurt alla settimana (la forbice era compresa tra due vasetti alla settimana e 1-6 all’anno) aveva anche abitudini alimentari complessive più sane, in termini di assunzione di cereali integrali, frutta, latte, oli vegetali, pesce, frutta secca e semi. Inoltre era più fisicamente attivo. Un profilo di stile di vita ben rispecchiato da parametri metabolici favorevoli, soprattutto per quanto riguarda il profilo insulinemico (insulinemia post-prandiale e a digiuno).

The associations between yogurt consumption, diet quality, and metabolic profiles in children in the USA.

PURPOSE:  Recent studies have shown that yogurt consumption was associated with better diet quality and a healthier metabolic profile in adults. However, such associations have not been investigated in children. The present study examined the associations in children using data from a nationally representative survey.
METHODS: Data from 5,124 children aged 2-18 years, who participated in the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) between 2003 and 2006 in the USA were analyzed. The frequency of yogurt consumption over 12 months was determined using a validated food frequency questionnaire. Diet quality was assessed by the Healthy Eating Index 2005 (HEI-2005) using one 24-HR dietary recall, and metabolic profiles were obtained from the NHANES laboratory data.
RESULTS: It was found that only 33.1 % of children consumed yogurt at least once per week (frequent consumers). Adjusting for covariates, frequent consumers had better diet quality than infrequent consumers, as indicated by a higher HEI-2005 total score (P = 0.04). Frequent yogurt consumption was associated with a lower fasting insulin level (P < 0.001), a lower homeostatic model assessment of insulin resistance (P < 0.001), and a higher quantitative insulin sensitivity check index (P = 0.03). However, yogurt consumption was not associated with body weight, fasting glucose, serum lipid profiles, C-reactive protein, and blood pressures (all P > 0.05).
CONCLUSIONS: These results suggest that frequent yogurt consumption may contribute to improved diet quality and a healthier insulin profile in children. Future longitudinal studies and clinical trials in children are warranted to explore the health benefits of yogurt consumption.

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