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Antocianine per ridurre il rischio cardiovascolare

05-09-2012

Jennings A, Welch AA, Fairweather-Tait SJ, Kay C, Minihane AM, Chowienczyk P, Jiang B, Cecelja M, Spector T, Macgregor A, Cassidy A.
Am J Clin Nutr. 2012 Aug 22. [Epub ahead of print]

L’associazione tra l’apporto elevato di flavonoidi con la dieta e la riduzione del rischio di mortalità per malattie cardiovascolari trova conferma in numerosi studi. La comprensione dei meccanismi che possano spiegare tale relazione protettiva, tuttavia, è incompleta.
L’analisi dei livelli di assunzione di diverse classi di flavonoidi (flavanoni, antocianine, polimeri, flavanoli, flavonoli e flavoni) di 1.898 donne, mediante specifici questionari di frequenza di consumo, ha permesso di rilevare una relazione tra l’apporto elevato di antocianine con la dieta (principalmente contenute nel vino e nei frutti di bosco) e livelli significativamente più bassi di pressione sistolica centrale (-3.0 ± 1.4 mm Hg comparando il quinto quintile di apporto con il primo), pressione arteriosa media (-2.3 ± 1.2 mm Hg) e velocità di propagazione dell’onda pulsatoria (-0.4 ± 0.2 m/s), che rappresenta un affidabile indicatore della rigidità del sistema arterioso; l’apporto di flavoni è risultato associato esclusivamente a minori livelli di velocità dell’onda pulsatoria (-0.4 ± 0.2 m/s), mentre non sono emerse associazioni per le altre categorie di flavonoidi.
Questo lavoro mostra pertanto che un elevato apporto di antocianine è inversamente associato alla rigidità arteriosa, oltre che al miglioramento dei valori pressori, e può pertanto rappresentare una valida strategia per la riduzione del rischio cardiovascolare.

Glossario

  • Pressione arteriosa

    Pressione del sangue nelle arterie dovuto all'attività contrattile del muscolo cardiaco e alla resistenza vascolare periferica, distinta in sistolica o massima e diastolica o minima.

Higher anthocyanin intake is associated with lower arterial stiffness and central blood pressure in women.

BACKGROUND:
Although a high intake of some flavonoid subclasses may reduce cardiovascular disease mortality, data regarding the in vivo mechanisms of action are limited.
OBJECTIVE:
We examined associations between habitual flavonoid intakes and direct measures of arterial stiffness, central blood pressure, and atherosclerosis.
DESIGN:
In a cross-sectional study of 1898 women aged 18-75 y from the TwinsUK registry, intakes of total flavonoids and their subclasses (flavanones, anthocyanins, flavan-3-ols, polymers, flavonols, and flavones) were calculated from validated food-frequency questionnaires by using an updated and extended USDA database. Direct measures of arterial stiffness and atherosclerosis included central systolic blood pressure (cSBP), central diastolic blood pressure, mean arterial pressure (MAP), augmentation index, pulse wave velocity (PWV), and intima-media thickness.
RESULTS:
In multivariate analyses, a higher anthocyanin intake was associated with significantly lower cSBP (mean ± SE: -3.0 ± 1.4 mm Hg for quintile 5 compared with quintile 1; P-trend = 0.02), MAP (-2.3 ± 1.2 mm Hg for quintile 5 compared with quintile 1; P-trend = 0.04), and PWV (-0.4 ± 0.2 m/s for quintile 5 compared with quintile 1; P-trend = 0.04), whereas a higher flavone intake was associated with a lower PWV (-0.4 ± 0.2 m/s for quintile 5 compared with quintile 1; P-trend = 0.04). Although a higher wine and berry intake was associated with a lower PWV, no associations were observed for total and other flavonoid subclasses.
CONCLUSIONS:
These data, which include direct measures of arterial stiffness and thickness, suggest that higher intake of anthocyanins and flavones are inversely associated with lower arterial stiffness. The intakes of anthocyanins associated with these findings could be incorporated into the diet by the consumption of 1-2 portions of berries daily and are, therefore, relevant for public health strategies to reduce cardiovascular disease risk.
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