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Bere più di 2 bicchieri di latte al giorno si associa ad un minor rischio cardiometabolico negli adolescenti

24-01-2014

Abreu S, Moreira P, Moreira C, Mota J, Moreira-Silva I, Santos PC, Santos R.
Nutr Res. 2014 Jan;34(1):48-57.

Questo studio ha esplorato l’associazione tra la composizione della dieta e il rischio cardiovascolare in una popolazione di studenti di 15-18 anni residenti nelle Isole Azzorre. Il rischio cardiometabolico, calcolato mediante un punteggio basato su un insieme di parametri antropometrici e di indici dell’omeostasi del glucosio, del profilo lipidico e della pressione arteriosa, è stato correlato con i livelli di assunzione di latte e derivati, definiti appropriati o inappropriati, a seconda che fossero o meno in linea con le raccomandazioni nutrizionali. E’ emerso che il punteggio di rischio cardiometabolico era significativamente più basso per coloro che assumevano più latte, e che 260 ml al giorno (circa 2 bicchieri) rappresentano la dose giornaliera da superare per ridurre il rischio stesso del 40%. I benefici sul rischio cardiovascolare e metabolico vanno quindi ad aggiungersi alle ben note proprietà nutrizionali del latte, riconfermandone l’importanza nel periodo della crescita.

Glossario

  • Omeostasi

    Tendenza alla stabilità dei processi interni dell'organismo (temperatura corporea, pH, circolazione sanguigna, ventilazione polmonare, ecc.) in equilibrio con le variazioni delle condizioni esterne mediante il funzionamento di sistemi corporei di controllo.

  • Pressione arteriosa

    Pressione del sangue nelle arterie dovuto all'attività contrattile del muscolo cardiaco e alla resistenza vascolare periferica, distinta in sistolica o massima e diastolica o minima.

Intake of milk, but not total dairy, yogurt, or cheese, is negatively associated with the clustering of cardiometabolic risk factors in adolescents.

Epidemiologic studies have reported an inverse association between dairy product consumption and cardiometabolic risk factors in adults, but this relation is relatively unexplored in adolescents. We hypothesized that a higher dairy product intake is associated with lower cardiometabolic risk factor clustering in adolescents. To test this hypothesis, a cross-sectional study was conducted with 494 adolescents aged 15 to 18 years from the Azorean Archipelago, Portugal. We measured fasting glucose, insulin, total cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, triglycerides, systolic blood pressure, body fat, and cardiorespiratory fitness. We also calculated homeostatic model assessment and total cholesterol/high-density lipoprotein cholesterol ratio. For each one of these variables, a z score was computed using age and sex. A cardiometabolic risk score (CMRS) was constructed by summing up the z scores of all individual risk factors. High risk was considered to exist when an individual had at least 1 SD from this score. Diet was evaluated using a food frequency questionnaire, and the intake of total dairy (included milk, yogurt, and cheese), milk, yogurt, and cheese was categorized as low (equal to or below the median of the total sample) or "appropriate" (above the median of the total sample).The association between dairy product intake and CMRS was evaluated using separate logistic regression, and the results were adjusted for confounders. Adolescents with high milk intake had lower CMRS, compared with those with low intake (10.6% vs 18.1%, P = .018). Adolescents with appropriate milk intake were less likely to have high CMRS than those with low milk intake (odds ratio, 0.531; 95% confidence interval, 0.302-0.931). No association was found between CMRS and total dairy, yogurt, and cheese intake. Only milk intake seems to be inversely related to CMRS in adolescents.

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