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Cambiare abitudini alimentari contribuisce a ridurre peso e pressione in adulti danesi con obesità addominale

06-12-2013

Poulsen SK, Due A, Jordy AB, Kiens B, Stark KD, Stender S, Holst C, Astrup A, Larsen TM.
Am J Clin Nutr. 2013 Nov 20. [Epub ahead of print]

Più cereali integrali, frutta e verdura di stagione e pesce (sia di mare e sia d’acqua dolce) e migliore qualità della carne, da consumarsi in porzioni più ridotte. Ecco le principali caratteristiche generali della nuova dieta nordica proposta in Danimarca per coniugare sostenibilità ambientale, rispetto delle tradizioni e corretta alimentazione.  In adulti con obesità addominale l’adesione alla nuova dieta per 6 mesi, grazie alla fornitura a titolo gratuito dei cibi indicati e ad un programma di counseling basato su ricettari preparati ad hoc, si è dimostrata efficace nella riduzione del peso corporeo e della pressione sistolica e diastolica, anche in assenza di limitazioni di tipo quantitativo. I soggetti allo studio infatti potevano assumere tutti gli alimenti forniti ad libitum.

Dati gli effetti positivi e il gradimento espresso da coloro che hanno seguito la dieta, gli Autori propongono questo nuovo approccio alimentare come alternativo al modello mediterraneo (le cui proprietà salutistiche sono ben note) per le popolazioni nordiche. Sottolineano tuttavia come altri studi siano necessari prima di trasferire i benefici della New Nordic Diet alla popolazione generale. 

Health effect of the New Nordic Diet in adults with increased waist circumference: a 6-mo randomized controlled trial.

BACKGROUND: 

The regional Mediterranean Diet has been associated with lower risk of disease.

OBJECTIVE: 

We tested the health effects of the New Nordic Diet (NND), which is a gastronomically driven regional, organic, and environmentally friendly diet, in a carefully controlled but free-living setting.

DESIGN: 

A total of 181 centrally obese men and women, with a mean (range) age of 42 y (20-66 y), body mass index (in kg/m2) of 30.2 (22.6-47.3), and waist circumference of 100 cm (80-138 cm) were randomly assigned to receive either the NND (high in fruit, vegetables, whole grains, and fish) or an average Danish diet (ADD) for 26 wk. Participants received cookbooks and all foods ad libitum and free of charge by using a shop model. The primary endpoint was the weight change analyzed by both completer and intention-to-treat analyses.

RESULTS: 

A total of 147 subjects [81% (NND 81%; ADD 82%)] completed the intervention. A high dietary compliance was achieved, with significant differences in dietary intakes between groups. The mean (±SEM) weight change was -4.7 ± 0.5 kg for the NND compared with -1.5 ± 0.5 kg for the ADD (adjusted difference: -3.2 kg; 95% CI: -4.6, -1.8 kg; P < 0.001) for the completer analysis, and the difference was -3.0 kg (95% CI: -4.0, -2.1 kg) for the intention-to-treat analysis. The NND produced greater reductions in systolic blood pressure (adjusted difference: -5.1 mm Hg; 95% CI: -8.2, -2.1 mm Hg) and diastolic blood pressure (adjusted difference: -3.2 mm Hg; 95% CI: -5.7, -0.8 mm Hg) than did the ADD.

CONCLUSION: 

An ad libitum NND produces weight loss and blood pressure reduction in centrally obese individuals. This trial was registered at clinicaltrials.gov as NCT01195610.

 

 

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