Consumo di cioccolato e rischio cardiometabolico

Buitrago-Lopez A, Sanderson J, Johnson L, Warnakula S, Wood A, Di Angelantonio E, Franco OH.
BMJ. 2011 Aug 29; DOI:10.1136/bmj.d4488.

31-08-2011

Tra i componenti della dieta in grado di influenzare l’insorgenza e controllare le malattie cardiometaboliche gli alimenti a base di cacao sono tra quelli oggetto del maggior numero ricerche, grazie al contenuto in flavonoli per i quali è stato dimostrato un potenziale ruolo protettivo a livello cerebrovascolare.
Questa metanalisi è stata condotta su 7 studi (6 studi di coorte e 1 studio cross sectional) selezionati tra i 4576 presenti in letteratura che hanno valutato l’associazione tra i livelli di assunzione di cioccolato e il rischio cardiometabolico, per un totale di 114009 soggetti. Cinque studi hanno riportato un’associazione positiva tra il consumo di cioccolato e la riduzione del rischio: in particolare tra coloro che assumevano i livelli più elevati di cioccolato è stata determinata una riduzione del 37% del rischio di malattie cardiovascolari e del 29% di ictus rispetto a coloro che ne consumavano i livelli più bassi. Non è emersa alcuna associazione invece tra cioccolato e scompenso cardiaco (Relative Risk=0.95).
I risultati della metanalisi supportano quindi l’efficacia del cioccolato in prevenzione cardiovascolare. Gli autori tuttavia sottolineano quanto siano auspicabili studi sperimentali in grado di confermare i potenziali effetti benefici legati al consumo di questo alimento.

Glossario

  • Metanalisi

    Tecnica che combina i risultati di molti studi, di impianto simile e che hanno esaminato quesiti simili, per aumentare la numerosità del campione di valori su cui si ragiona e quindi l'affidabilità delle conclusioni.

  • Ictus

    Manifestazione acuta di lesione focale cerebrale.

Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis.

Objective To evaluate the association of chocolate consumption with the risk of developing cardiometabolic disorders.
Design Systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials and observational studies.
Data sources Medline, Embase, Cochrane Library, PubMed, CINAHL, IPA, Web of Science, Scopus, Pascal, reference lists of relevant studies to October 2010, and email contact with authors.
Study selection Randomised trials and cohort, case-control, and cross sectional studies carried out in human adults, in which the association between chocolate consumption and the risk of outcomes related to cardiometabolic disorders were reported.
Data extraction Data were extracted by two independent investigators, and a consensus was reached with the involvement of a third. The primary outcome was cardiometabolic disorders, including cardiovascular disease (coronary heart disease and stroke), diabetes, and metabolic syndrome. A meta-analysis assessed the risk of developing cardiometabolic disorders by comparing the highest and lowest level of chocolate consumption.
Results From 4576 references seven studies met the inclusion criteria (including 114 009 participants). None of the studies was a randomised trial, six were cohort studies, and one a cross sectional study. Large variation was observed between these seven studies for measurement of chocolate consumption, methods, and outcomes evaluated. Five of the seven studies reported a beneficial association between higher levels of chocolate consumption and the risk of cardiometabolic disorders. The highest levels of chocolate consumption were associated with a 37% reduction in cardiovascular disease (relative risk 0.63 (95% confidence interval 0.44 to 0.90)) and a 29% reduction in stroke compared with the lowest levels.
Conclusions Based on observational evidence, levels of chocolate consumption seem to be associated with a substantial reduction in the risk of cardiometabolic disorders. Further experimental studies are required to confirm a potentially beneficial effect of chocolate consumption.

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