Privacy Policy - Informativa breve

Questo sito utilizza i cookie tecnici e di terze parti per consentire una migliore navigazione. Se si continua a navigare sul presente sito, si accettano i cookie. Continua.

(Per visualizzare l'informativa completa Clicca qui)

Annulla

Vai al contenuto

Nutrition foundation of italy

Ricerca

Compila i campi

Lingua

English

Ti trovi in: Home /Tutte le news

Frequenza di consumo dei pasti e rischio cardiometabolico

19-09-2012

Smith KJ, Blizzard L, McNaughton SA, Gall SL, Dwyer T, Venn AJ.
Br J Nutr. 2012 Sep;108(6):1086-94. Epub 2011 Dec 16.

L’effetto della frequenza dei pasti sul cosiddetto rischio cardiometabolico è oggetto di controversia nel mondo scientifico.
Nel presente lavoro è stata valutata l’associazione tra la frequenza di consumo dei pasti ed il rischio cardiometabolico in un campione di 2.775 soggetti australiani (1.273 uomini e 1.502 donne) con età compresa tra 26 e 36 anni. Questi soggetti compilavano un apposito diario alimentare (per valutare la qualità della dieta e calcolare il numero di occasioni di consumo) e venivano sottoposti a misurazioni della circonferenza vita e ad un prelievo ematico.
L’analisi dei risultati mostra che, negli uomini (ma non nelle donne), l’aggiunta di un’occasione di consumo al giorno si associa a minori valori di circonferenza vita (-0,75 cm), della glicemia a digiuno (-0,02 mmol/L), dell’insulinemia a digiuno (-0,34 mU/L), della trigliceridemia ( -0,03 mmol/L), della colesterolemia totale ed LDL ((-0,08 mmol/L e -0,06 mmol/L, rispettivamente). Queste relazioni si attenuano, ma non scompaiono, dopo l’aggiustamento statistico per la circonferenza vita.
In questo gruppo di giovani australiani di sesso maschile emerge quindi che una maggiore frequenza di consumo dei pasti si associa ad una riduzione del rischio cardiometabolico, attraverso una relazione che appare mediata principalmente da una riduzione della circonferenza vita.

Daily eating frequency and cardiometabolic risk factors in young Australian adults: cross-sectional analyses.

Eating frequency may be important in the development of overweight and obesity and other cardiometabolic risk factors; however, the evidence is inconsistent. The aim of the present study was to examine the associations between the number of eating occasions and cardiometabolic risk factors in a national population-based sample of young adults. A cohort of 1273 men and 1502 women, aged 26-36 years, completed a meal pattern chart to record when they had eaten during the previous day (in hourly intervals). The total number of eating occasions was calculated. Diet quality was assessed, waist circumference was measured and a fasting blood sample was taken. Dietary intake was compared with the Australian Guide to Healthy Eating. The associations between the number of eating occasions and cardiometabolic risk factors were calculated using linear regression. Analyses were adjusted for age, education and physical activity. Most men ate three to five times per d and most women ate four to six times. The proportion of participants meeting dietary recommendations increased with the number of eating occasions. For men, an additional eating occasion was associated with reductions in mean values for waist circumference ( - 0.75 cm), fasting glucose ( - 0.02 mmol/l), fasting insulin ( - 0.34 mU/l; 2.04 pmol/l), TAG ( - 0.03 mmol/l), total cholesterol ( - 0.08 mmol/l) and LDL-cholesterol ( - 0.06 mmol/l). Adjustment for waist circumference attenuated the results. Significant trends were not observed for women. In conclusion, a higher number of eating occasions were associated with reduced cardiometabolic risk factors in men. Many associations were mediated by waist circumference.
Condividi

NFI - Nutrition Foundation of Italy
Viale Tunisia 38, 20124 Milano - info@nutrition-foundation.it
C.F./P.IVA 04062430154 - r.e.a 1510419