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I cereali integrali, nonostante i noti benefici a lungo termine, sono poco amati dagli Italiani: utili campagne pubbliche di informazione

14-12-2015

Sette S, D'Addezio L, Piccinelli R, Hopkins S, Le Donne C, Ferrari M, Mistura L, Turrini A.
Eur J Nutr. 2015 Nov 20. [Epub ahead of print]

Questa indagine, condotta nel 2005-2006 da INRAN (oggi CREA-Nut) su un campione significativo di popolazione pediatrica e adulta, mette in luce una evidente carenza nell’alimentazione degli italiani, ovvero lo scarso apporto di cereali integrali. Emerge infatti che soltanto un quarto degli italiani consuma cereali integrali e che, in ogni caso, il consumo medio di questi alimenti per i soli consumatori è di 9 g/die, ripartiti in tre occasioni a scelta tra prima colazione (come cereali, yogurt), pranzo/cena (come pane, pasta, riso), snack/merenda (come merendine pronte, yogurt, pane), dai 3 ai 18 anni, mentre tra gli adulti è pari in media a 16,3 g/die, sempre valutato in tre occasioni di consumo a scelta. Per i consumatori di cereali integrali i benefici sono stati stimati in termini di migliore apporto di fibre, vitamine e minerali, ed in particolare di ferro e magnesio per i bambini.
Gli Autori sottolineano la necessità di promuovere campagne di informazione per la salute dei consumatori. Una strategia che, in altri paesi a basso consumo di cereali integrali, ha permesso di incrementare in modo significativo l'assunzione di questi alimenti così importanti per la salute.

Intakes of whole grain in an Italian sample of children, adolescents and adults.

PURPOSE: There is wide evidence that regular consumption of whole grain foods may reduce the risk of chronic diseases. The aim of this work was to quantify the intake of whole grains and identify main dietary sources in the Italian population.
METHODS: Whole grain intakes were calculated in a sample of 2830 adults/older adults and of 440 children/adolescents from the last national survey INRAN-SCAI 2005-06. Food consumption was assessed from a 3-day food record. The whole grain content of foods was estimated mainly from quantitative ingredient declarations on labels.
RESULTS: Mean whole grain intakes were 3.7 g/day in adults/older adults and 2.1 g/day in children/adolescents. Overall, 23 % of the sample reported consumption of whole grain foods during the survey, among which mean whole grain intakes ranged from 6.0 g/day in female children to 19.1 g/day in female older adults. The main sources of whole grains were breakfast cereals in children/adolescents (32 %) and bread in adults/older adults (46 %). Consumption of whole grain among adults was associated with significantly higher daily intakes and adequacy of dietary fibre, several vitamins (thiamine, riboflavin, vitamin B6) and minerals (iron, calcium, potassium, phosphorus, zinc, magnesium) compared to non-consumption. Among children, whole grain intake was associated with significantly higher intakes of iron and magnesium.
CONCLUSIONS: The study reveals very low whole grain intakes across all age groups of the Italian population. Considering the positive association in consumers between whole grain intakes and fibre and micro-nutrient intakes, public health strategies to increase whole grain consumption should be considered.

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