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Il consumo di flavanoli del cacao migliora performance cognitive, profilo metabolico e pressorio di anziani già in buona salute

09-01-2015

Mastroiacovo D, Kwik-Uribe C, Grassi D, Necozione S, Raffaele A, Pistacchio L, Righetti R, Bocale R, Lechiara MC, Marini C, Ferri C, Desideri G.
Am J Clin Nutr doi: 10.3945/ajcn.114.092189 – E pub ahead of print

Il ruolo del cacao nel mantenimento della salute cognitiva è da tempo oggetto di studio. Questa ricerca è stata condotta dalle Università di Roma e L’Aquila, reclutando 90 ultrasessantenni (61-80 anni), in condizioni soddisfacenti di salute in rapporto all’età. Suddivisi in tre gruppi, hanno consumato ogni giorno per otto settimane una bevanda a base di polvere di cacao, con concentrazioni crescenti di flavanoli (polifenoli ad attività antiossidante): 48 mg, 520 mg, 993 mg. I risultati hanno messo in luce che il consumo regolare delle bevande a maggior contenuto di flavanoli ha inciso più favorevolmente sul profilo glucidico, sulla sensibilità all’insulina e sulla pressione sistolica, che sono considerati importanti nel modulare la cognitività. In particolare la riduzione dell’insulino-resistenza è risultata responsabile del 17% circa dell’effetto complessivo. Inoltre, questo studio ha evidenziato che la regolarità e la continuità dell’assunzione di flavanoli sono gli elementi che maggiormente ne condizionano l’effetto. Gli Autori suggeriscono che l’inclusione nella dieta di alimenti ad alto contenuto di flavanoli rappresenti una valida strategia complementare per la protezione della salute cognitiva e cardiovascolare nel tempo.

Glossario

  • Antiossidante

    Sostanza che impedisce o rallenta l'ossidazione.

Cocoa flavanol consumption improves cognitive function, blood pressure control, and metabolic profile in elderly subjects: the Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) Study—a randomized controlled trial.

Background: Recent evidence has indicated that flavanol consumption may have many health benefits in humans, including improved cognitive activities.
Objective: The aim was to evaluate the effect of flavanol consumption on cognitive performance in cognitively intact elderly subjects.
Design: This was a double-blind, controlled, parallel-arm study conducted in 90 elderly individuals without clinical evidence of cognitive dysfunction who were randomly assigned to consume daily for 8 wk a drink containing 993 mg [high flavanol (HF)], 520 mg [intermediate flavanol (IF)], or 48 mg [low flavanol (LF)] cocoa flavanols (CFs). Cognitive function was assessed at baseline and after 8 wk by using the Mini-Mental State Examination (MMSE), the Trail Making Test (TMT) A and B, and the Verbal Fluency Test (VFT).
Results: The changes in MMSE score in response to the 3 different treatments were not different. In contrast, there was a positive impact of the intervention on specific aspects of cognitive function. Mean changes (+/-SEs) in the time required to complete the TMT A and B after consumption of the HF (-8.6 +/- 0.4 and -16.5 +/- 0.8 s, respectively) and IF (-6.7 +/- 0.5 and -14.2 +/- 0.5 s, respectively) drinks significantly (P <0.0001) differed from that with the LF drinks (-0.8 +/- 1.6 and -1.1 +/- 0.7 s, respectively). Similarly, VFT scores significantly improved among all treatment groups, but the magnitude of improvement in the VFT score was significantly (P <0.0001) greater in the HF group (7.7 +/- 1.1 words/60 s) in comparison to the IF (3.6 +/- 1.2 words/60 s) and LF (1.3 +/- 0.5 words/60 s) groups. Significantly different improvements in insulin resistance (P <0.0001), blood pressure (P <0.0001), and lipid peroxidation (P = 0.001) were also observed for the HF and IF groups in comparison with the LF group. Changes in insulin resistance explained around 17% of changes in composite z score (partial r2 = 0.1703, P <0.0001).
Conclusions: This dietary intervention study provides evidence that regular CF consumption can reduce some measures of age-related cognitive dysfunction, possibly through an improvement in insulin sensitivity. These data suggest that the habitual intake of flavanols can support healthy cognitive function with age.

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