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Il consumo di latte vaccino in gravidanza incrementa altezza e peso alla nascita; l’effetto si prolunga per tutta l’adolescenza

12-09-2013

Hrolfsdottir L, Rytter D, Hammer Bech B, Brink Henriksen T, Danielsen I, Steingrimsdottir L, Olsen SF, Halldorsson TI.
Eur J Clin Nutr. 2013 Sep 4. doi: 10.1038/ejcn.2013.151

Uno studio danese avviato alla fine degli anni ’80 conferma che il consumo di latte vaccino da parte delle donne in gravidanza ha effetti positivi e prolungati sulla prole. Le future madri, suddivise secondo l’assunzione di latte (pari o superiore a 150 ml al giorno, cioè 1 bicchiere o più, oppure inferiore a 150 ml giornalieri), consumavano in Prevalenza latte scremato. Alla nascita, i nati da coloro che avevano bevuto ogni giorno 1 o più bicchieri di latte erano più lunghi e più robusti rispetto ai nati da madri che consumavano meno latte. Seguendo i bambini ai 20 anni, i ricercatori hanno potuto constatare che l’effetto positivo si manteneva nel tempo. Infatti, attorno al ventesimo anno d’età, i giovani risultavano più alti e con maggiori livelli di insulina e di IGF-1 (Insulin Growth Factor-1) rispetto i coetanei del gruppo di controllo, anche se le differenze non erano statisticamente significative. L’effetto pro-crescita del latte vaccino è stato attribuito in gran parte alla maggiore assunzione di proteine con il latte.


Glossario

  • Prevalenza

    La percentuale dei soggetti della popolazione che ha una certa condizione in un dato momento. Dire che la prevalenza della malattia diabetica è del 5% significa che, nella popolazione in esame, al momento del rilievo, 5 soggetti su 100 sono diabetici. Da non confondere con "incidenza"(vedi).

Maternal milk consumption, birth size and adult height of offspring: a prospective cohort study with 20 years of follow-up.

BACKGROUND/OBJECTIVES:Previous studies have suggested that milk consumption during pregnancy may have growth-promoting effects on the offspring in utero. Whether this effect tracks beyond the prenatal period remains unclear. We examined whether milk consumption during pregnancy is associated with infant size at birth and offspring's height- and growth-related biomarkers at ∼20 years of age.SUBJECT/METHODS:A prospective cohort of 809 Danish pregnant women was recruited in 1988-1989, with offspring follow-up at ∼20 years of age (n=685). Milk consumption was assessed at gestational week 30 using a food frequency questionnaire. Birth weight and birth length were measured according to standard procedures at delivery and converted to specific z-scores, adjusted for gestational age and gender.RESULTS:In adjusted models, maternal milk consumption of ?150 ml/day vs <150 ml/day was associated with 0.32 higher z-scores for birth weight (95% confidence interval (CI) 0.06; 0.58) and 0.34 higher z-scores for birth length (95% CI 0.04; 0.64). At follow up, ∼20 years later, those offspring whose mothers had consumed ?150 ml milk/day tended to have 0.19 higher z-scores for height (P=0.16), ∼8% higher levels of insulin-like growth factor I (P=0.12) and ∼14% higher insulin levels (P=0.11) compared with offspring whose mothers consumed <150 ml milk/day.CONCLUSIONS:Our findings add to recent observations that maternal milk consumption may have a growth-promoting effect with respect to weight and length at birth. Furthermore, the results provide some suggestion that this effect may even track into early adult age, although further studies with more statistical power are needed for that purpose.European Journal of Clinical Nutrition advance online publication, 4 September 2013; doi:10.1038/ejcn.2013.151.

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