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Il consumo regolare di fritti, cotti ad alta temperatura, aumenta il rischio di cancro prostatico

06-02-2013

Stott-Miller M, Neuhouser ML, Stanford JL
Prostate 2013 Jan 17

L’alimentazione che privilegia le fritture ad alte temperature, con oli vegetali a basso punto di fumo, aumenta il rischio di alcuni tumori. In questo studio, è stata valutata una tipica scelta occidentale, d’importazione statunitense, nella quale I cibi (patatine, pollo e pesce impanati, e le tipiche ciambelle, note come doughnuts) vengono fritti ad alta temperatura in friggitrice (“deep fried”). L’impatto del consumo di questi alimenti sul rischio di cancro prostatico è risultato significativo per un consumo regolare pari o superiore a una volta la settimana. Non esiste associazione, invece, con il consumo di snack fritti (chips), o patatine cotte al forno, o con cibi fritti o saltati in padella. Si conferma dunque che l’alta temperatura non soltanto modifica la composizione chimica degli oli con basso punto di fumo, sviluppando idrocarburi policiclici aromatici e altri componenti potenzialmente cancerogeni, ma induce negli alimenti stessi lo sviluppo di altri prodotti finali nocivi. Correlazioni significative simili erano già emerse, in studi condotti in una popolazione femminile cinese di Shangai, tra intake di carne rossa e pesce fritti ad alte temperature, e aumento di cancro mammario e polmonare

Consumption of deep-fried foods and risk of prostate cancer

BACKGROUND Evidence suggests that high-heat cooking methods may increase the risk of prostate cancer (PCa). The addition of oil/fat, as in deep-frying, may be of particular concern, and has not specifically been investigated in relation to PCa. Potential mechanisms include the formation of potentially carcinogenic agents such as aldehydes, acrolein, heterocyclic amines, polycyclic aromatic hydrocarbons, and acrylamide.
METHODS: We estimated odds ratios (OR) and 95% confidence intervals (CI) for the association between tertiles of intake of deep-fried foods from a food frequency questionnaire (French fries, fried chicken, fried fish, doughnuts and snack chips) and PCa risk, adjusted for potential confounders, among 1,549 cases and 1,492 controls. We additionally examined associations with more aggressive PCa (defined as regional/distant stage, elevated Gleason score or prostate-specific antigen level).
RESULTS: Compared with <1/week, there was a positive association with PCa risk for intake ≥1/week of French fries (OR = 1.37; 95% CI, 1.11-1.69), fried chicken (OR = 1.30; 95% CI, 1.04-1.62), fried fish (OR = 1.32; 95% CI, 1.05-1.66), and doughnuts (OR = 1.35; 95% CI, 1.11-1.66). There was no association for snack chips (OR = 1.08; 95% CI, 0.89-1.32). Most of the estimates were slightly stronger for more aggressive disease (OR = 1.41; 95% CI, 1.04-1.92 for fried fish).
CONCLUSION: Regular consumption of select deep-fried foods is associated with increased PCa risk. Whether this risk is specific to deep-fried foods, or whether it represents risk associated with regular intake of foods exposed to high heat and/or other aspects of the Western lifestyle, such as fast food consumption, remains to be determinedunderestimated
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