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La fibra alimentare protegge i non fumatori dal rischio di coronaropatia indotta dal fumo passivo

29-08-2013

Clark ML, Butler LM, Koh WP, Wang R, Yuan JM.
Nutrition.

Nei soggetti cronicamente esposti al fumo passivo, perché conviventi con un forte fumatore, si osserva in genere un aumento del rischio di incorrere in eventi coronarici come l’infarto miocardico pari al 30% circa. Il danno è mediato dall’inalazione prolungata di più sostanze ossidanti, il cui potenziale lesivo sulle coronarie è ben noto, e che sarebbero addirittura più rappresentate nel “side stream” (il fumo rilasciato nell’ambiente) che nel “main stream” (il fumo inalato dal fumatore). Questo studio ha coinvolto oltre 29 mila residenti a Singapore, non fumatori, ma conviventi con una persona fumatrice. I ricercatori hanno indagato l’associazione tra l’assunzione di diversi alimenti a valenza antiossidante e il loro possibile effetto protettivo nei confronti del danno coronarico. I risultati dello studio dimostrato che un elevato apporto quotidiano di fibra protegge dalla lesività coronarica provocata dall’inalazione di fumo passivo, annullando di fatto l’aumento del rischio. Tra i fumatori passivi con un basso apporto di fibra, al contrario, la mortalità coronarica è aumentata di oltre il 60% rispetto ai soggetti non esposti al fumo passivo stesso.

 

Glossario

  • Antiossidante

    Sostanza che impedisce o rallenta l'ossidazione.

Dietary fiber intake modifies the association between secondhand smoke exposure and coronary heart disease mortality among Chinese non-smokers in Singapore.

OBJECTIVE: Secondhand smoke (SHS) exposure increases the risk for coronary heart disease (CHD) by an estimated 25% to 30% via oxidative stress and inflammatory mechanisms that may be ameliorated by dietary components. The aim of this study was to evaluate the hypothesized modifying role of nutrients with known antioxidant and/or anti-inflammatory properties on the relationship between SHS exposure and CHD mortality.
METHODS: Detailed SHS exposure and dietary information was collected among 29,579 non-smokers in the Singapore Chinese Health Study, a prospective population-based cohort. The evaluation of whether or not dietary factors (β-cryptoxanthin, lutein, ω-3 polyunsaturated fatty acids, fiber, isothiocyanates, and soy isoflavones) modified the relationship between SHS exposure and CHD mortality was conducted within multivariable Cox proportional hazards models by creating an interaction term between the potential dietary effect modifier (lowest quartile of intake versus the second through fourth quartiles of intake) and the SHS exposure (none versus living with at least one smoker[s]).
RESULTS: Evidence for a main-effects association between SHS exposure and risk for CHD mortality was not observed. In stratified analyses by levels of selected dietary nutrient intake, fiber modified the effects of SHS exposure on risk for CHD mortality (P for interaction = 0.02). The adjusted hazards ratio for SHS exposure (living with at least one smoker[s] versus living with no smokers) and CHD mortality was 1.62 (95% confidence interval, 1.00-2.63) for those with low-fiber intake. In contrast, among those with high-fiber intake, there was no association with SHS exposure.
CONCLUSION: We provide evidence that a diet high in fiber may ameliorate the harmful effects of SHS exposure on risk for CHD mortality

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