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Latte e supplementi di vitamina D essenziali tra 1 e 5 anni per ottenere livelli sierici adeguati di 25-OH D

23-01-2013

Maguire JL, Birken CS, Khovratovich M, Degroot J, Carsley S, Thorpe KE, Mamdani M, Parkin PC for the TARGet Kids! Collaboration.
JAMA Pediatr. 2013 Jan 14:1-6. doi: 10.1001/2013.jamapediatrics.226

Il ruolo della vitamina D come vero e proprio “ormone” sta emergendo con chiarezza sempre maggiore. Nella prima infanzia, un adeguato apporto di vitamina D risulta indispensabile non soltanto per un armonioso sviluppo scheletrico, ma anche come fattore protettivo nei confronti di asma e altre forme allergiche. Questo studio canadese chiarisce che i maggiori determinanti di un corretto intake vitaminico sono il latte (250 ml/die) e la supplementazione di vitamina D, piuttosto che l\'esposizione al sole (periodi considerati: maggio-settembre e ottobre-aprile) e la pigmentazione della pelle, determinanti per la sintesi cutanea della vitamina. Le osservazioni, raccolte tra il dicembre 2008 e il giugno 2011, hanno dimostrato che l\'intake quotidiano di 250 ml di latte incrementa i livelli di 25-OH D di 1.6 ng/ml, mentre la supplementazione giornaliera di vitamina D aumenta la 25-OH D sierica di 3,4 ng/ml.

Glossario

  • Supplementazione

    Se i soggetti trattati sono ignari del fatto di aver ricevuto l'uno o l'altro dei trattamento testati, lo studio si definisce "in cieco". Se anche lo sperimentatore lo è, almeno fino al termine della raccolta dati, lo studio si definisce "in doppio cieco".

Modifiable Determinants of Serum 25-Hydroxyvitamin D Status in Early Childhood

Objectives: To determine the effect of modifiable dietary intake variables (current vitamin D supplementation and daily cow’s milk intake) on 25-hydroxyvitamin D level in early childhood and to evaluate the relationship between these modifiable dietary factors and other largely nonmodifiable determinants of vitamin D status including skin pigmentation and season.
Design: Cross-sectional study.
Setting: Primary care pediatric and family medicine practices participating in the TARGet Kids! practice-based research network in Toronto, Ontario, Canada.
Participants: From December 2008 to June 2011, healthy children 1 to 5 years of age were recruited during a routine physician’s visit.
Interventions: Survey, anthropometric measurements, and laboratory data were collected. A multivariable linear regression model was developed to examine the independent effects of vitaminDsupplementation and daily volume of cow’s milk on 25-hydroxyvitaminD level.
Main Outcome Measures: 25-Hydroxyvitamin D level.
Results: Blood was obtained in 1898 children. Two modifiable dietary intake variables, vitamin D supplementation and cow’s milk, increased 25-hydroxyvitaminD level by 3.4 ng/mL (95% CI, 2-4 ng/mL) and 1.6 ng/mL per 250-mL cup per day (95% CI, 1-2 ng/mL), respectively. Two nonmodifiable variables reflecting cutaneous vitaminD synthesis (skin pigmentation and season) were also strongly associated with 25-hydroxyvitamin D status but accounted for a much smaller proportion of the explained variation in 25 hydroxyvitamin D level. The effect of vitamin D supplementation and milk intake on
25-hydroxyvitamin D level appeared similar regardless of skin pigmentation or season.
Conclusion: Two modifiable dietary intake variables (vitamin D supplementation and cow’s milk intake) are the most important determinants of 25-hydroxyvitamin D status
in early childhood.
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