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Mangiare mediterraneo aiuta le strutture cerebrali a mantenere volume e spessore simili a un cervello di 5 anni più giovane

06-11-2015

Gu Y, Brickman AM, Stern Y, Habeck CG, Razlighi QR, Luchsinger JA, Manly JJ, Schupf N, Mayeux R, Scarmeas N.
Neurology. 2015 Oct 21. pii: 10.1212/WNL.0000000000002121. [Epub ahead of print]

Questo studio ha confrontato l’età biologica del cervello, stabilita mediante misurazione con risonanza magnetica di alcuni parametri strutturali ad essa correlati, con l’età anagrafica in 674 persone, di entrambi i sessi, di età media pari a 80,1 anni, senza segni e sintomi di decadimento cerebrale (demenza).  La valutazione delle abitudini alimentari ha permesso di rilevare un rapporto diretto tra la maggiore aderenza alla dieta mediterranea e migliori parametri complessivi, compresi volume cerebrale, volume della materia grigia e della materia bianca e spessore della corteccia cerebrale. Entrando nel dettaglio, un alto consumo di pesce e un basso consumo di carne correlavano con valori maggiori sia di volume cerebrale che di spessore della corteccia. Anche se l’effetto indotto dalla maggiore aderenza alla dieta mediterranea (riconosciuta internazionalmente come una delle più sane) sembra, in  termini assoluti, piuttosto modesto, i valori riscontrati sui cervelli degli anziani nutrizionalmente virtuosi appaiono sovrapponibili a quelli riscontrabili in soggetti di 5 anni più giovani.

Glossario

  • Dieta mediterranea

    Regime alimentare a base di cereali integrali, legumi, ortaggi, frutta, olio d'oliva.

Mediterranean diet and brain structure in a multiethnic elderly cohort.

OBJECTIVE: To determine whether higher adherence to a Mediterranean-type diet (MeDi) is related with larger MRI-measured brain volume or cortical thickness.
METHODS: In this cross-sectional study, high-resolution structural MRI was collected on 674 elderly (mean age 80.1 years) adults without dementia who participated in a community-based, multiethnic cohort. Dietary information was collected via a food frequency questionnaire. Total brain volume (TBV), total gray matter volume (TGMV), total white matter volume (TWMV), mean cortical thickness (mCT), and regional volume or CT were derived from MRI scans using FreeSurfer program. We examined the association of MeDi (scored as 0-9) and individual food groups with brain volume and thickness using regression models adjusted for age, sex, ethnicity, education, body mass index, diabetes, and cognition.
RESULTS: Compared to lower MeDi adherence (0-4), higher adherence (5-9) was associated with 13.11 (p = 0.007), 5.00 (p = 0.05), and 6.41 (p = 0.05) milliliter larger TBV, TGMV, and TWMV, respectively. Higher fish (b = 7.06, p = 0.006) and lower meat (b = 8.42, p = 0.002) intakes were associated with larger TGMV. Lower meat intake was also associated with larger TBV (b = 12.20, p = 0.02). Higher fish intake was associated with 0.019 mm (p = 0.03) larger mCT. Volumes of cingulate cortex, parietal lobe, temporal lobe, and hippocampus and CT of the superior-frontal region were associated with the dietary factors.
CONCLUSIONS: Among older adults, MeDi adherence was associated with less brain atrophy, with an effect similar to 5 years of aging. Higher fish and lower meat intake might be the 2 key food elements that contribute to the benefits of MeDi on brain structure.

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