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Nelle cinquantenni, il consumo abituale di cibi contenenti flavonoidi aumenta gli anni di sopravvivenza in salute

14-11-2014

Samieri C, Sun Q, Townsend MK, Rimm EB, Grodstein F.
Am J Clin Nutr, e-pub ahead of print, doi: 10.3945/ajcn.114.085605.

Il Nurses’ Health Study continua a produrre dati di estremo interesse. Questi dati provengono dal follow up, durato 15 anni, di un gruppo di 13.818 infermiere di età mediana pari a 59 anni al momento dell’inclusione nello studio. Considerando i loro consumi alimentari si è visto che coloro che avevano incluso regolarmente nella dieta, durante la fase centrale della loro vita, cibi ricchi di flavonoidi (soprattutto frutti rossi, arance, cipolle e mele), e che avevano poi superato i 70 anni di età, avevano poi goduto di una migliore salute durante l’invecchiamento. La presenza delle principali malattie croniche, o di un danno significativo a livello cognitivo, fisico o mentale, era infatti ridotta del 10-30% circa tra le alte consumatrici di flavonoidi rispetto alle basse consumatrici. E’ possibile che tali effetti protettivi siano associati all’effetto antiossidante di queste molecole, ma anche i loro effetti metabolici (miglioramento della sensibilità insulinica) o antinfiammatori possono avere contribuito al favorevole risultato rilevato.

Glossario

  • Antiossidante

    Sostanza che impedisce o rallenta l'ossidazione.

Dietary flavonoid intake at midlife and healthy aging in women.

Background: Dietary flavonoids have been related to lower risks of various chronic diseases, but it is unclear whether flavonoid intake in midlife helps to maintain good health and wellbeing in aging.
Objective: We examined the relation of flavonoid intake in midlife with the prevalence of healthy aging.
Design: We included 13,818 women from the Nurses’ Health Study with dietary data and no major chronic diseases in 1984–1986 when they were aged in their late 50s (median age: 59 y); all women provided information onmultiple aspects of aging an average of 15 y later. Intakes of 6major flavonoid subclasses inmidlife were ascertained on the basis of averaged intakes of flavonoid-rich foods from 2 food-frequency questionnaires (1984–1986).We defined healthy compared with usual aging as of age 70 y; healthy aging was based on survival to ≥ 70y with maintenance of 4 health domains (no major chronic diseases or major impairments in cognitive or physical function or mental health).
Results: Of women who survived until ≥ 70, 1517 women (11.0%) met our criteria for healthy aging. Compared with women in the lowest quintile of intake, women in the highest quintile of intake of several flavonoid subclasses at midlife had greater odds of healthy aging. After multivariable adjustment, ORs were as follows: flavones, 1.32 (95% CI: 1.10, 1.58); flavanone, 1.28 (95% CI: 1.08, 1.53); anthocyanin, 1.25 (95% CI: 1.04, 1.50); and flavonol, 1.18 (95% CI: 0.98, 1.42) (all P-trend ≤ 0.02). Consistently, greater intakes of major sources of these flavonoids (i.e., oranges, berries, onions, and apples) were associated with increased odds of healthy aging. We showed no association with flavan-3-ol monomers (P-trend = 0.80) or polymers (P-trend = 0.63).
Conclusion: Higher intake of flavonoids at midlife, specifically flavones, flavanones, anthocyanins and flavonols, is associated with greater likelihood of health and wellbeing in individuals surviving to older ages.

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