Obesità e tumore colorettale

Pendyala S, Neff LM, Suárez-Fariñas M, Holt PR.
Am J Clin Nutr. 2010 Dec 8. [Epub ahead of print]

12-01-2011

Solide evidenze epidemiologiche indicano che l’obesità costituisce un fattore di rischio indipendente per lo sviluppo di alcuni tumori, tra cui il cancro al colon-retto; tuttavia i meccanismi di tale effetto non sono ancora stati chiariti. E’ noto tuttavia che l’obesità si associa ad un modesto grado di infiammazione cronica sistemica che, quando interessa il colon, può favorire l’insorgenza e la progressione del tumore.
Gli effetti del calo ponderale conseguente ad una dieta ipocalorica, sulla mucosa del colon-retto sono stati studiati in 10 donne obese in premenopausa, nelle quali una perdita di peso del 10% è risultata associata alla riduzione dello stato infiammatorio della mucosa colorettale e quindi dei livelli di citochine e di cellule infiammatorie, attraverso la down-regulation di geni infiammatori e proncogenici e di geni di fattori di trascrizione.
Poiché l’obesità sembra essere accompagnata da un’infiammazione cronica della mucosa colorettale e poiché il calo ponderale comporta una riduzione di tale processo, in base ai risultati di questo studio, la perdita di peso ridurrebbe il rischio di tumore del colon-retto in donne obese non in menopausa.

Glossario

  • Obesità

    Accumulo abnorme di grasso nell'organismo sotto forma di tessuto adiposo.

  • Infiammazione

    Complesso di reazioni che si verificano localmente in risposta ad un agente lesivo. Clinicamente è caratterizzata da 4 sintomi: tumefazione, arrossamento, aumento della temperatura localmente, dolore.

  • Mucosa

    Membrana di colore roseo che riveste la superficie interna delle cavità presenti nell'organismo.

Diet-induced weight loss reduces colorectal inflammation: implications for colorectal carcinogenesis.

BACKGROUND: Epidemiologic data have shown that obesity independently increases colorectal cancer (CRC) risk, but the mechanisms are poorly understood. Obesity is an inflammatory state, and chronic colonic inflammation induces CRC.
OBJECTIVE: We conducted this proof-of-principle study to seek evidence of obesity-associated colorectal inflammation and to evaluate effects of diet-induced weight loss.
DESIGN: We measured inflammatory cytokines, gene arrays, and macrophage infiltration in rectosigmoid mucosal biopsies of 10 obese premenopausal women [mean ± SD body mass index (in kg/m(2)): 35 ± 3.5] before and after weight loss induced by a very-low-calorie diet.
RESULTS: Subjects lost a mean (±SD) of 10.1 ± 1% of their initial weight. Weight loss significantly reduced fasting blood glucose, total cholesterol, triglycerides, LDL, tumor necrosis factor-α (TNF-α), and interleukin (IL)-8 concentrations (P < 0.05). After weight loss, rectosigmoid biopsies showed a 25-57% reduction in TNF-α, IL-1β, IL-8, and monocyte chemotactic protein 1 (MCP-1) concentrations (P < 0.05). T cell and macrophage counts decreased by 28% and 42%, respectively (P < 0.05). Gene arrays showed dramatic down-regulation of proinflammatory cytokine and chemokine pathways, prostaglandin metabolism, and the transcription factors STAT3 (signal transducer and activator of transcription 3) and nuclear transcription factor κB. Weight loss reduced expression of FOS and JUN genes and down-regulated oxidative stress pathways and the transcription factors ATF (activating transcription factor) and CREB (cyclic AMP response element-binding).
CONCLUSIONS: Our data show that diet-induced weight loss in obese individuals reduces colorectal inflammation and greatly modulates inflammatory and cancer-related gene pathways. These data imply that obesity is accompanied by inflammation in the colorectal mucosa and that diet-induced weight loss reduces this inflammatory state and may thereby lower CRC risk.

Stampa

Condividi