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Perdita di peso e basso indice di massa corporea sono predittivi di mortalità a 6 mesi tra gli anziani istituzionalizzati

16-07-2015

Wirth R, Streicher M, Smoliner C, Kolb C, Hiesmayr M, Thiem U, Sieber CC, Volkert D.
Clin Nutr. 2015 Jun 19. pii: S0261-5614(15)00172-7. doi: 10.1016/j.clnu.2015.06.003. [Epub ahead of print]

I fattori che influiscono sullo stato di salute e sul rischio di mortalità nelle persone istituzionalizzate sono solo parzialmente noti. In generale è noto che, oltre i 65 anni, un basso peso o – soprattutto - una perdita ponderale significativa sono associati a un deterioramento dello stato di salute. L’indagine nutritionDay, che viene condotta ogni anno in 13 nazioni occidentali (compresa l’Italia), includendo anche le case di riposo, ha valutato i dati raccolti tra il 2007 e il 2012 su più di 10 mila residenti, in gran parte donne di età media pari a 85 anni. I dati raccolti durante le indagini nutritionDay confermano che un basso indice di massa corporea (inferiore a 20 kg/m(2)) ha un impatto negativo sulla salute. Anche la rapida perdita ponderale, pari o superiore a 5 kg in un anno, è un fattore prognostico negativo. Entrambi questi fattori si associano infatti in modo indipendente con l’aumento del rischio di mortalità a sei mesi (+70% per un BMI< 20 kg/m(2) e +50% per un calo ponderale > 5Kg nell’ultimo anno), nella popolazione istituzionalizzata di 65 anni e più. La mortalità associata al calo ponderale è crescente all’aumentare dell’entità della perdita ponderale, e raggiunge il 35% per perdite oltre i 15 Kg. Negli anziani istituzionalizzati il mantenimento di un peso corporeo stabile, anche se elevato, si associa alla minore mortalità nel tempo.

The impact of weight loss and low BMI on mortality of nursing home residents - Results from the nutritionDay in nursing homes.

BACKGROUND: Weight loss and low body-mass-index (BMI) are well-known risk factors for mortality among older persons. Both items represent a reduced nutritional state but their nature is different. It is, however, unclear which of these factors is more important for prognosis and if there is interference or interaction between them.
OBJECTIVE: To measure the prevalence of low BMI and weight loss in nursing home residents and to analyze their impact on mortality.
METHODS: The nutritionDay in nursing homes is an international annual one-day cross sectional survey evaluating malnutrition and 6-months mortality. The data collected from 2007 to 2012 were analyzed. The mortality risk due to a BMI <20 kg/m(2) and weight loss >5 kg was calculated by logistic regression analysis with adjustment for confounding factors.
RESULTS: In total, 10,298 residents with a mean age of 85 years (78% female) from 191 nursing homes in 13 countries were included in the analysis. Eighteen percent (17.7%) had a low BMI < 20 kg/m(2), and 11.3% lost > 5 kg of body weight in the previous year. Low BMI <20 kg/m(2) and weight loss >5 kg were both independent and significant risk factors for 6-months mortality (OR 1.7 and 1.5; p < 0.001 in the adjusted model). In comparison to the effect size of low BMI and weight loss alone, the interaction of both factors was substantial (OR = 1.4; p = 0.056). The average 6-months mortality was 13.8%. Subjects with BMI ≥20 kg/m2 without weight loss >5 kg presented the lowest mortality of 11.2%. In subjects with one of the two features, weight loss >5 kg or low BMI <20 kg/m(2), mortality was significantly increased to 17.4% and 19.8%, respectively. However, if both features were present simultaneously the mortality increased disproportionally to 35.7% (OR 3.5; p < 0.001). In addition, this study presents an overlap and a strong dose-effect relationship of both items with regard to the 6-month mortality.
CONCLUSION: A BMI <20 kg/m(2) and weight loss >5 kg in one year are both independent and equally relevant risk factors for the 6-months mortality of nursing home residents aged 65 years or older. For this reason weight loss should be avoided and residents with a low BMI and weight loss should receive particular attention and nutritional care.

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