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Stile di vita più sano per prevenire i tumori del colon-retto

10-11-2010

Kirkegaard H, Johnsen NF, Christensen J, Frederiksen K, Overvad K, Tjønneland A.
BMJ. 2010 Oct 26;341:c5504.

Lo sviluppo del tumore del colon-retto, una patologia che interessa prevalentemente i Paesi occidentali, è stato messo in relazione con fattori modificabili legati allo stile di vita, anche se a nessun singolo fattore può essere esclusivamente attribuito il rischio per questa patologia.
Allo stile di vita di 55487 danesi di età compresa tra 50 e 64 anni all’inizio dello studio, è stato assegnato un punteggio in base all’aderenza ad alcune raccomandazioni mirate alla prevenzione dei tumori colorettali: l’astensione dal fumo, un livello adeguato di attività fisica, il consumo moderato di alcool, una circonferenza addominale nei limiti della norma e una dieta sana. Al termine di un follow-up medio di 9,9 anni ogni punto di aderenza alle raccomandazioni sullo stile di vita è risultato associato alla riduzione significativa del rischio di sviluppare tumore del colon-retto. Gli autori hanno calcolato che, qualora tutti i partecipanti allo studio avessero cercato di migliorare il proprio stile di vita seguendo una sola raccomandazione in più, il 13% dei 678 casi registrati avrebbero potuto essere evitati. Se tutta la popolazione avesse aderito a tutte le raccomandazioni, i casi di cancro evitati sarebbero saliti al 23%.
L’importante e significativa riduzione del rischio di neoplasie colo-rettali indicata da queste osservazioni nella popolazione danese, dovrebbe incoraggiare lo sviluppo di adeguati programmi di informazione e prevenzione mirati al raggiungimento di uno stile di vita più sano.

Glossario

  • Circonferenza addominale

    Una misura del girovita. Il grasso che si concentra a livello dell\'addome aumenta il rischio di incorrere in problemi di salute collegati all\'obesità.

Association of adherence to lifestyle recommendations and risk of colorectal cancer: a prospective Danish cohort study.

OBJECTIVES: To evaluate the association between a simple lifestyle index based on the recommendations for five lifestyle factors and the incidence of colorectal cancer, and to estimate the proportion of colorectal cancer cases attributable to lack of adherence to the recommendations.
DESIGN: Prospective cohort study.
SETTING: General population of Copenhagen and Aarhus, Denmark.
PARTICIPANTS: 55 487 men and women aged 50-64 years at baseline (1993-7), not previously diagnosed with cancer.
MAIN OUTCOME MEASURE: Risk of colorectal cancer in relation to points achieved in the lifestyle index (based on physical activity, waist circumference, smoking, alcohol intake, and diet (dietary fibre, energy percentage from fat, red and processed meat, and fruits and vegetables)) modelled through Cox regression.
RESULTS: During a median follow-up of 9.9 years, 678 men and women had colorectal cancer diagnosed. After adjustment for potential confounders, each additional point achieved on the lifestyle index, corresponding to one additional recommendation that was met, was associated with a lower risk of colorectal cancer (incidence rate ratio 0.89 (95% confidence interval 0.82 to 0.96). In this population an estimated total of 13% (95% CI 4% to 22%) of the colorectal cancer cases were attributable to lack of adherence to merely one additional recommendation among all participants except the healthiest. If all participants had followed the five recommendations 23% (9% to 37%) of the colorectal cancer cases might have been prevented. Results were similar for colon and rectal cancer, but only statistically significant for colon cancer.
CONCLUSIONS: Adherence to the recommendations for physical activity, waist circumference, smoking, alcohol intake, and diet may reduce colorectal cancer risk considerably, and in this population 23% of the cases might be attributable to lack of adherence to the five lifestyle recommendations. The simple structure of the lifestyle index facilitates its use in public health practice.
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