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Tutti insieme a tavola: consumare in famiglia la prima colazione e la cena migliora la qualità della dieta e il controllo del peso degli adolescenti

24-10-2013

Larson N, Maclehose R, Fulkerson JA, Berge JM, Story M, Neumark-Sztainer D.
J Acad Nutr Diet. 2013 Oct 15

Questa indagine ha coinvolto 2.793 studenti di scuola media e superiore di Minneapolis (USA), di tutte le etnie e di età media di 14,4 anni, allo scopo di studiare la relazione tra l’abitudine al consumo della prima colazione e della cena in famiglia e il profilo nutrizionale della dieta e la salute degli adolescenti.
E’ emerso innanzitutto che la prima colazione veniva mediamente consumata in famiglia meno di 2 volte alla settimana, mentre per la cena la frequenza di consumo nell’ambito domestico era decisamente maggiore (più di 4 volte alla settimana).  Inoltre, alla maggiore frequenza di consumo della prima colazione, corrispondeva una dieta in generale più variata, più ricca di alcune categorie di alimenti (ad esempio latte e derivati), più adeguata per quanto riguarda l’apporto di nutrienti (vitamine, fibre) e più bilanciata dal punto di vista energetico, in entrambi i sessi e indipendentemente dall’etnia. Il migliore profilo nutrizionale del primo pasto della giornata si rifletteva in un migliore assetto ponderale dei ragazzi. Gli Autori quindi sottolineano l’importanza del consumo della cena in famiglia, e incoraggiano nel contempo gli adolescenti -che, soprattutto se di sesso femminile, tendono ad evitare questo appuntamento - a fare colazione insieme agli altri membri della famiglia stessa, confermando l’importante valore del primo pasto della giornata in termini sia di qualità complessiva della dieta che di mantenimento del peso entro limiti corretti, e quindi di salute.

Eating Breakfast and Dinner Together as a Family: Associations with Sociodemographic Characteristics and Implications for Diet Quality and Weight Status.

BACKGROUND: Research has shown that adolescents who frequently share evening meals with their families experience more positive health outcomes, including diets of higher nutritional quality. However, little is known about families eating together at breakfast.
OBJECTIVE: This study examined sociodemographic differences in family meal frequencies in a population-based adolescent sample. In addition, this study examined associations of family breakfast meal frequency with dietary quality and weight status.
DESIGN:Cross-sectional data from EAT 2010 (Eating and Activity in Teens) included anthropometric assessments and classroom-administered surveys completed in 2009-2010.
PARTICIPANTS/SETTING: Participants included 2,793 middle and high school students (53.2% girls, mean age=14.4 years) from Minneapolis/St Paul, MN public schools.
MAIN OUTCOME MEASURES: Usual dietary intake was self-reported on a food frequency questionnaire. Height and weight were measured.
STATISTICAL ANALYSES PERFORMED: Regression models adjusted for sociodemographic characteristics, family dinner frequency, family functioning, and family cohesion were used to examine associations of family breakfast frequency with dietary quality and weight status.
RESULTS: On average, adolescents reported having family breakfast meals 1.5 times (standard deviation=2.1) and family dinner meals 4.1 times (standard deviation=2.6) in the past week. There were racial/ethnic differences in family breakfast frequency, with the highest frequencies reported by adolescents of black, Hispanic, Native American, and mixed race/ethnicity. Family breakfast frequency was also positively associated with male sex, younger age, and living in a two-parent household. Family breakfast frequency was associated with several markers of better diet quality (such as higher intake of fruit, whole grains, and fiber) and lower risk for overweight/obesity. For example, adolescents who reported seven family breakfasts in the past week consumed an average of 0.37 additional daily fruit servings compared with adolescents who never had a family breakfast meal.
CONCLUSIONS: Results suggest that eating breakfast together as a family can have benefits for adolescents' dietary intake and weight status.

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