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Un’alimentazione varia ed equilibrata contribuisce anche al mantenimento della salute cardiorespiratoria

17-10-2013

Shikany JM, Jacobs DR Jr, Lewis CE, Steffen LM, Sternfeld B, Carnethon MR, Richman JS.
Am J Clin Nutr. 2013 Oct 2.

Questo studio è stato condotto su un gruppo di soggetti precedentemente reclutati per gli studi CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults  e CFS (Coronary Artery Risk Development in Young Adults Fitness Study), ben controllato per composizione sia per genere (uomini e donne) che per etnia. L’analisi della composizione della dieta ha permesso di individuare tre schemi alimentari principali e di valutarne l’associazione con il fitness cardiorespiratorio, stimato in modo oggettivo con la resistenza alla camminata sul tapis roulant. Tra i tre modelli di riferimento, la dieta varia, che non privilegiava alcun alimento o gruppo alimentare in particolare, ma che era complessivamente sana e bilanciata, è risultata positivamente associata al fitness cardiorespiratorio indipendentemente dal sesso e dal gruppo etnico, rispetto alla dieta prevalentemente a base di carne e a quella basata per la maggior parte sul consumo di frutta e verdura. Un’associazione negativa è stata rilevata per la dieta che privilegiava la carne soltanto in una parte della popolazione, mentre una minima relazione positiva è emersa tra la dieta basata su frutta e verdura e la salute cardiorespiratoria nei soggetti allo studio. Questi risultati evidenziano ancora una volta l'importanza della qualità complessiva della dieta.

Associations among food groups, dietary patterns, and cardiorespiratory fitness in the Coronary Artery Risk Development in Young Adults study.

BACKGROUND: Few studies have investigated the association between overall diet and cardiorespiratory fitness (CRF).
OBJECTIVE: We aimed to investigate associations of food groups, a diet-quality score, and dietary patterns with CRF in black and white adults.
DESIGN: We included 2632 participants aged 38-50 y who attended the year 20 exam of the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) study and Coronary Artery Risk Development in Young Adults Fitness Study (CFS) conducted in 2005-2006. Diet was assessed by using a validated diet history. A dietary score and 2 types of patterns were included as follows: the a priori diet-quality score and meat and fruit-vegetable dietary patterns derived from principal components analysis. CRF was assessed by using a graded exercise treadmill test. Linear regression models regressed the treadmill duration on food groups and dietary scores and patterns overall and in race-sex subgroups.
RESULTS: Grains (whole and refined), processed meats, and beverages (coffee, meal-replacement drinks, beer, and wine) were positively associated with the treadmill duration overall; whole fruit (not juices), organ meats, fried meats and fish, and soy and nondairy products were negatively associated. The a priori diet-quality score was positively associated with the duration overall and in all race-sex subgroups (P <0.05) except black men. The meat pattern was negatively associated with the duration in white men and white women only. The fruit-vegetable pattern was positively associated with duration in white women only.
CONCLUSIONS: Overall, the a priori diet-quality score was positively associated with CRF in this cohort of black and white adults, whereas the meat dietary pattern was negatively associated only in whites.

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