Alcool e cognitività: nuovi dati da uno studio statunitense

Zhang R, Shen L, Miles T, Shen Y, Cordero J, Qi Y, Liang L, Li C.
JAMA Netw Open. 2020;3(6):e207922. Published 2020 Jun 1. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.7922

10-07-2020

Il dibattito sugli effetti di salute del consumo moderato di bevande alcoliche si è recentemente ampliato alla possibilità che tali consumi influenzino, in senso favorevole o sfavorevole, il declino cognitivo che spesso si osserva nelle fasi avanzate della vita, e che per la sua diffusione sta diventando una delle principali criticità sanitarie e sociali nelle società industrializzate come la nostra.
Le informazioni disponibili al proposito non sono conclusive: alle numerose segnalazioni che hanno rilevato effetti favorevoli, su vari aspetti delle funzioni cognitive, associate al consumo di quantità moderate di alcool si sono infatti affiancati, negli ultimi anni, alcuni studi, basati su tecniche di imaging cerebrale, che hanno invece identificato possibili effetti sfavorevoli dell’alcool stesso su aree specifiche del cervello umano; per esempio alcune aree connesse alla memorizzazione, come l’ippocampo.
È quindi interessante esaminare i risultati di questo studio, condotto negli Stati Uniti, che ha esaminato la “traiettoria” del declino cognitivo in circa 20.000 soggetti di ambo i sessi (prevalentemente donne) di età media di 62 anni all’arruolamento, seguiti per una media di circa 9 anni, durante i quali i livelli di consumo di bevande alcoliche e l’evoluzione cognitiva sono stati indagati e rilevati ad intervalli biennali regolari.
I consumatori moderati di alcool (entro i 14 drink settimanali per gli uomini, e 7 drink settimanali per le donne) avevano, rispetto agli astemi, una probabilità ridotta del 25-35%, di trovarsi all’inizio del periodo di osservazione, e di mantenersi nel tempo, su una traiettoria cognitiva meno favorevole. Analogo risultava l’effetto sull’andamento della velocità del declino cognitivo. Il consumo di alcool correlava con la situazione cognitiva globale in modo complesso, secondo una relazione a “U”: con i risultati migliori associati a consumi di 10-14 drink settimanali, sia per gli uomini che per le donne, e meno favorevoli per consumi maggiori o minori.
È interessante osservare che questi effetti protettivi sarebbero appannaggio dei soggetti bianchi, risultando invece trascurabili nella popolazione di colore.
Gli autori dichiarano di non essere in grado di spiegare i possibili meccanismi dell’associazione tra il consumo moderato di alcool e un più favorevole andamento della cognitività nel tempo, ma ipotizzano che tale effetto possa essere prevalentemente attribuito alla riduzione degli eventi cerebrovascolari su base ischemica (spesso di dimensioni minime) che danneggiando la struttura corticale accelerano il fisiologico declino cognitivo, o a possibili effetti su fattori neurotrofici.

Association of Low to Moderate Alcohol Drinking With Cognitive Functions From Middle to Older Age Among US Adults

IMPORTANCE: Studies examining the association of low to moderate drinking with various cognitive functions have yielded mixed findings.
OBJECTIVE: To investigate whether associations exist between low to moderate alcohol drinking and cognitive function trajectories or rates of change in cognitive function from middle age to older age among US adults.
DESIGN, SETTING, AND PARTICIPANTS: A prospective cohort study of participants drawn from the Health and Retirement Study (HRS), a nationally representative sample of US adults, with mean (SD) follow-up of 9.1 (3.1) years. In total, 19 887 participants who had their cognitive functions measured in the HRS starting in 1996 through 2008 and who had participated in at least 3 biennial surveys were included. The data analysis was conducted from June to November 2019.
EXPOSURES: Alcohol consumption and aging.
MAIN OUTCOMES AND MEASURES: Trajectories and annual rates of change for the cognitive domains of mental status, word recall, and vocabulary and for the total cognitive score, which was the sum of the mental status and word recall scores. Participants were clustered into 2 cognitive function trajectories for each cognition measure assessed based on their scores at baseline and through at least 3 biennial surveys: a consistently low trajectory (representing low cognitive scores throughout the study period) and a consistently high trajectory (representing high cognitive scores throughout the study period).
RESULTS: The mean (SD) age of 19 887 participants was 61.8 (10.2) years, and the majority of the HRS participants were women (11 943 [60.1%]) and of white race/ethnicity (16 950 [85.2%]). Low to moderate drinking (<8 drinks per week for women and <15 drinks per week for men) was significantly associated with a consistently high cognitive function trajectory and a lower rate of cognitive decline. Compared with never drinkers, low to moderate drinkers were less likely to have a consistently low trajectory for total cognitive function (odds ratio [OR], 0.66; 95% CI, 0.59-0.74), mental status (OR, 0.71; 95% CI, 0.63-0.81), word recall (OR, 0.74; 95% CI, 0.69-0.80), and vocabulary (OR, 0.64; 95% CI, 0.56-0.74) (all P < .001). In addition, low to moderate drinking was associated with decreased annual rates of total cognitive function decline (β coefficient, 0.04; 95% CI, 0.02-0.07; P = .002), mental status (β coefficient, 0.02; 95% CI, 0.01-0.03; P = .002), word recall (β coefficient, 0.02; 95% CI, 0.01-0.04; P = .01), and vocabulary (β coefficient, 0.01; 95% CI, 0.00-0.03; P = .08). A significant racial/ethnic difference was observed for trajectories of mental status (P = .02 for interaction), in which low to moderate drinking was associated with lower odds of having a consistently low trajectory for white participants (OR, 0.65; 95% CI, 0.56-0.75) but not for black participants (OR, 1.02; 95% CI, 0.74-1.39). Finally, the dosage of alcohol consumed had a U-shaped association with all cognitive function domains for all participants, with an optimal dose of 10 to 14 drinks per week.
CONCLUSIONS AND RELEVANCE: These findings suggested that low to moderate alcohol drinking was associated with better global cognition scores, and these associations appeared stronger for white participants than for black participants. Studies examining the mechanisms underlying the association between alcohol drinking and cognition in middle-aged or older adults are needed.

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